Transition – er du i transition, og hvordan takler du det?

Transition – hvad er det?

Transition er, når du er i forandring. Transition er en indre tilpasning til en ydre forandring. Forandringen kan være af forskellige årsager, som skilsmisse, opsigelse, flytning mv.

Når vi konfronteres med en betydningsfuld forandring, så er transitionen vores måde at tilpasse os mentalt til det nye. Der er som regel ikke nogen lige vej at gå, men vi kommer altid stærkere ud på den anden side. Vi udvikler os og tilegner os ny viden, når vi er i transition. Men i transition opleves der også stor usikkerhed, modstand og manglende motivation, hvis vi ikke selv har valgt den transition vi står i.

Transition er en proces, som alle mennesker gennemgår mange gange i vores liv. Vi møder forandringer, der har tilstrækkelig stor betydning for os, hvorfor en transitions proces går i gang.

De forandringer vi gennemgår, kan have forskellig betydning for os, og transition påvirker vores tanker, følelser og vores adfærd. Netop vores tanker, følelser og vores adfærd har stor betydning for, hvordan vi kommer igennem transitionen.

I en transition siger vi farvel til noget, som ikke længere kan eller skal være i vores liv mere, og siger også goddag til noget nyt, noget ukendt og spændende. Og alt efter hvordan vi er i vores transition, kan dette opleves negativ og gøre os handlingslamende eller det modtages positiv og motiverende. Men processen er ens, forstået på den måde at der sker et ophør, en omstilling og en opstart.

Vores omstillingsparathed har stor betydning for, hvor hurtigt og hvordan vi kommer igennem transitionen. Har vi modstand på eller er vi motiveret? Det er meget naturligt, at vi den ene dag ser store nye muligheder, og den næste dag synes vi at alt er sort og uoverskueligt.

Når vi selv tager en beslutning, så er vi præget af motivation til noget nyt, men er beslutningen ikke noget selvvalgt, kan modstanden handle om at vi vil undgå noget.

Når vi igen ser klart, er vi på vej hen imod opstartsfasen i transitionen. Vi kan nu tage en beslutning fra tanke til handling, og igen træffe de rigtige valg for os.

Ikke to transitioner er ens, og der er stor forskel på hvor lang tid en transition kan tage. Har du en vedvarende modstand på forandringen, hindrer den dig i din personlige udvikling, og i at nå det mål du ønsker at opnå. I transition er det vigtigt, at du bliver klar over i dit eget ansvar for om processen bliver positiv eller negativ, om du handler på det der skal til for at komme videre.

Personligt er jeg selv i en transition. For et år siden valgte jeg at skifte job, en transition som var selvvalgt, motiverende men som også krævende en stor mentalt omstilling. Nu et år efter, skal jeg igen finde et nyt job, dog er det denne gang ikke selvvalgt, hvilket gør processen mindre motiverende for mig. Jeg er der hvor jeg gerne vil være, jeg arbejder med det jeg gerne vil arbejde med, hvorfor jeg må bruge denne motivation for at finde et andet sted, hvor jeg kan lave det jeg brænder for.

Jeg har valgt at gå igennem transitionen med positivt syn. Jeg handler konstruktiv ud fra de positive tanker jeg har om denne proces. Jeg lærer mig selv endnu mere at kende, finder mine styrker frem og går målrettet efter mit mål.

Jeg hjælper dagligt mennesker i netop denne proces, – og jeg ved at min egen læring og viden herom, giver mig endnu større mulighed for at forstå og hjælpe andre videre i deres transition.

OG jeg hjælper også gerne dig, hvis du er låst fast!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *