Løbestil

Har du tjekket din løbestil fornylig?

Små ændringer af din løbestil kan gøre en kæmpe forskel. Jeg har for ikke så længe siden været på kursus omkring løbeteknik mv. Vi fik en masse gode øvelser, som kan hjælpe løbestilen så vi får mere ud af vores løb.

Vi blev delt op i grupper, hvor vi skulle filme hinanden, når vi løb og derefter analysere  vores løbestil. Underviseren/løbecoachen gik rundt til hver gruppe, hvor vi kiggede videoerne igennem, som vi havde lavet. Jeg fik af vide, at jeg skulle have mere fokus på mine arme – det vidste jeg faktisk godt. Jeg var godt klar over at jeg svinger armene alt for meget ind foran min krop.

Siden kurset har jeg haft stort fokus på mine arme, og faktisk har det gjort en kæmpe forskel på mit løb. Jeg har en bedre vejrtrækning, min ryg føles meget mere let og smidig end tidligere, og der er kommet et bedre flow over mit løb. I starten følte jeg, at jeg så vanvittig ud, når jeg løb – brystet er kommet mere frem, så jeg tænkte at jeg så meget vigtig ud når jeg løb. Men da jeg mærkede forskellen på hvordan min krop havde det, ja så er jeg altså ligeglad med om jeg ser vigtig ud – det SKAL føles godt og dejligt, når du løber.

Jeg skriver om dette, fordi den lille bitten forskel, kan have en meget stor betydning for dit løb. Så selvom at du måske tænker jaja, det er godt med dig, hvis der er nogen som retter din løbestil – så tænk alligevel over om der kan være noget om det.

Nogen har det med at løfte skulderne for højt og får ondt i nakken, når de løber. Andre vrider i hoften uden at vide det, hvorfor der hurtigt kommer skader og ømheder som kan være undgået, hvis din løbestil var blev tjekket.

Som nybegynder er det vigtigt at få en masse fif om, hvordan du bruger din krop bedst når du løber. Det er ikke bare at tage løbesko på og så afsted.

Jeg giver her nogle punkter som du skal være opmærksom på, og lav så en scanning af din krop næste gang du løber. Hvis du har brug for, at få din løbestil tjekket, så book en tid, så tager vi ud og leger og laver en lille film.  Du får selvfølgelig selv lov til at se videoerne, som vi sammen snakker om og prøver nye teknikker af.

Det kan være for meget at have fokus på hele kroppen på en gang, så tag evt. knæene den ene dag og fødderne den næste osv osv.

Løbestil og fodtøj: For at få det bedste ud af løb, er det vigtigt, at du har de rigtige sko, som støtter dig ud fra, hvilken løber du er. Før du begynder din træning kan det derfor anbefales at få lavet en løbetest i fx en sportsbutik, hvor der laves en test på et løbebånd. Skoene er det vigtigste redskab til, at du kan komme til at løbe godt og uden skader. Tøjet du løber i skal føles rart og behageligt. Men er du usikker på, om løb er noget for dig, findes der godt og billigt løbetøj mange steder, så det behøver ikke at være dyrt.
Kropsholdning:
Hovedet — Hovedet må ikke lænes for– eller bagover, men skal holdes rankt i forlængelse af rygsøjlen. Ligeledes må hovedet heller ikke hoppe op og ned, da dette er tegn på at du bruger dine kræfter forkert. Oplever du at dit hoved hopper op og ned, så kan du med fordel sætte farten ned, og derefter forsøge at få hovedet til at følge en vandret linje.
Skuldrene —Det er vigtigt at skuldrene er naturligt afslappede hele løbeturen igennem, da du ellers vil kunne opleve spændinger i denne region af kroppen. Det er ikke meningen af skuldrene skal hænge og dingle eller trækkes op til ørerne.
Brystkassen —For at åbne for vejrtrækningen er det vigtigt at holde ryggen rank og skyde brystkassen frem. Endvidere bidrager den ranke ryg ligeledes til færre rygsmerter, da dette typisk er tilfældet med en foroverbøjet positur.
Armene —Der skal være en vinkel på 90˚ ͦimellem under og overarm, og armene skal helst føres lige frem og tilbage så vidt det er muligt. Endvidere må armene heller ikke krydse ind foran kroppen, da dette modvirker fremdriften og giver en dårligere vejrtrækning.
Hænderne — Fingrene må helst ikke ”hænge løst”, så derfor anbefales det at holde hænderne løst knyttet. Et godt råd kunne være at sætte tommelfingeren imellem pegefinger og langfinger, da dette giver et godt og løst greb.
Hoften —Hoften skal helst skydes fremad, og du skal helst undgå at synke sammen i hoften samt vrikke unødigt med hofterne. Overholder du disse få guidelines, får du en bedre fremdrift samt du mindsker risikoen for overbelastningsskader. Det er en god ide at træne mavemusklerne og coretræning sideløbende, da dette giver mere styrke til at kunne bevæge hoften rigtigt.
Knæene – Som udgangspunkt skal knæene helst bevæge sig direkte henover foden uden af falde indad eller udad.

Spørg altid, hvis der er tvivl  http://susanne-antoinette.dk, DIN PERSONLIGE LØBECOACH

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *