Vigtige råd før du går igang med at løbetræne som begynder

Der er rigtig mange som lægger alt for hårdt ud, når de gerne vil igang med ændringer i deres liv. Målet bliver for stort, og vi skal gerne kunne nå målet på ingen tid.

Men helt ærligt, det er altså dømt til fiasko.

I forbindelse med løb, som jo er det jeg kender til og elsker. Det er en del af mit liv, min hverdag og fordi jeg stille og roligt lod løb blive intrigeret i mit liv.

Jeg har skrevet lidt om, hvordan du starter ud med at løbe for at undgå at få skader. Hvis du ønsker at løb skal blive en del af din hverdag, så husk at passe godt på din krop. Løb er hårdt for kroppen, derfor deler jeg disse råd med dig. Nyd hele processen fra start til mål, du vil elske det :-). 

 

Vigtige informationer før du påbegynder din løbetræning.

Det er vigtigt, at du følger det program, som du får lavet specielt til dig. Du vil kunne opleve, at du sagtens kan løbe meget mere end hvad programmet viser. Men lad være med, at løbe mere end programmet siger. Hvis du øger din træning mere, fordi du er top motiveret for at komme i gang, vil dine muskler og sener ikke kunne følge med. Derfor kan det ende med, at du får skader og kan risikere at må stoppe helt med træningen. Løb er hårdt for kroppen pga. De stød kroppen får, for hvert skridt du tager. Derfor er det utroligt vigtigt, at du ikke går for hårdt til den i starten. Det er bedre for kroppen, at træningen øges stille og roligt. Dog er det naturligt, at kroppen kan reagere med ømhed efter træningen, men der er forskel på om det er fordi du bruger nogle muskler som du ikke har brugt længe eller om det er fordi der sker en overbelastning af dine muskler og sener.

Er du undervejs i forløbet i tvivl om det er en helt almindelig ømhed eller om der er begyndende overbelastning, så spørger endelig.  Tabt træning kan ikke hentes, så hold de træningsintervaller med 3 dage om ugen.

Løbestil og fodtøj. For at få det bedste ud af løb, er det vigtigt, at du har de rigtige sko, som støtter dig ud fra, hvilken løber du er. Før du begynder din træning kan det derfor anbefales at få lavet en løbetest i fx en sportsbutik, hvor der laves en test på et løbebånd. Skoene er det vigtigste redskab til, at du kan komme til at løbe godt og uden skader. Tøjet du løber i skal føles rart og behageligt. Men er du usikker på, om løb er noget for dig, findes der godt og billigt løbetøj mange steder, så det behøver ikke at være dyrt.

Kropsholdning:

Hovedet — Hovedet må ikke lænes for– eller bagover, men skal holdes rankt i forlængelse af rygsøjlen. Ligeledes må hovedet heller ikke hoppe op og ned, da dette er tegn på at du bruger dine kræfter forkert. Oplever du at dit hoved hopper op og ned, så kan du med fordel sætte farten ned, og derefter forsøge at få hovedet til at følge en vandret linje.

Skuldrene —Det er vigtigt at skuldrene er naturligt afslappede hele løbeturen igennem, da du ellers vil kunne opleve spændinger i denne region af kroppen. Det er ikke meningen af skuldrene skal hænge og dingle eller trækkes op til ørerne.

Brystkassen —For at åbne for vejrtrækningen er det vigtigt at holde ryggen rank og skyde brystkassen frem. Endvidere bidrager den ranke ryg ligeledes til færre rygsmerter, da dette typisk er tilfældet med en foroverbøjet positur.

Armene —Der skal være en vinkel på 90˚ͦ imellem under og overarm, og armene skal helst føres lige frem og tilbage så vidt det er muligt. Endvidere må armene heller ikke krydse ind foran kroppen, da dette modvirker fremdriften og giver en dårligere vejrtrækning.

Hænderne — Fingrene må helst ikke ”hænge løst”, så derfor anbefales det at holde hænderne løst knyttet. Et godt råd kunne være at sætte tommelfingeren imellem pegefinger og langfinger, da dette giver et godt og løst greb.

Hoften —Hoften skal helst skydes fremad, og du skal helst undgå at synke sammen i hoften samt vrikke unødigt med hofterne. Overholder du disse få guidelines, så får du en bedre fremdrift samt du mindsker risikoen for overbelastningsskader. Det er en god ide at træne mavemusklerne sideløbende, da dette giver mere styrke til at kunne bevæge hoften rigtigt.

Knæene – Som udgangspunkt skal knæene helst bevæge sig direkte henover foden uden af falde indad eller udad.

Er du i tvivl om noget, så er du altid velkommen til at skrive/ringe og aftale en tid, hvis jeg skal tjekke din løbestil eller give andre gode råd.

Sæt igang og rigtig god fornøjelse. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *